Undgå at gulvet krymper

En fugtig start

Opstår problemerne som følge af fugtige undergulve, kan de undgås ved at sikre sig, at undergulvene er tørre og uden skader. Hos Altro anbefaler vi altid, at installationen foregår i henhold til BS 8203. Først bør der gennemføres en fugtighedstest ved brug af passende udstyr. Ind imellem virker et undergulv tørt, men viser sig at gemme på skjulte problemer såsom utæt rørarbejde. Dette kan sædvanligvis blive bekræftet ved hjælpe af en tryktest.

Forekomsten af svamp er ikke ualmindelig, når undergulvet er fugtigt, limen mister sine egenskaber, og gulvet løfter sig. Svamp viser sig som en blå, grå eller sort misfarvning. Svampen bliver fanget mellem det fugtige undergulv og den nylagte belægning, og kan samtidig efterlade en muggen, ubehagelig lugt.

Udover at få gulvet til at krympe kan et fugtigt undergulv også skabe et tryk nedefra, som giver bobler eller blærer. De kan være meget små eller relativt store og frigiver ofte en betragtelig mængde vand på gulvet, når de punkteres. Det kan være en midlertidig løsning at frigive vandet, men i virkeligheden kræves der mere omfattende handlinger for at udbedre årsagerne til disse bobler. 

Når tid er en faktor

Hos Altro er vi klar over, at når et gulv skal lægges hurtigt, er der ikke altid tid til at vente på, at fugtigt byggeri kan tørre op. Hvis undergulvet er fugtigt på grund af nystøbt beton, men gulvet skal være hurtigt færdigt, så kan Altro XpressLay sikkerhedsgulvet være den bedste løsning. Det kræver ingen lim, kan lægges uden brug af en dampspærermembran og selv ved en relativ fugtighed på 97%. Det har en unik prægning på undersiden, som skaber luftkanaler, der giver fugten mulighed for at slippe væk. Man kan gå på Altro XpressLay umiddelbart efter det er blevet lagt, og der er 5 års garanti på gulvet, som har en forventet levetid på 15 år.

En anden mulighed er at benytte en barriere såsom AltroLay, som kan lægges ovenpå en række forskellige overflader inklusiv et fugtigt undergulv, eller et gulv der er blevet udsat for spild. Den reducerer undergulvets normale tørretid, som reducerer installationstiden og tolererer samtidig en relativ bygningsfugt på op til 92% for gulve uden dampspærermembran.

Vi anbefaler, at man bruger den lim, der passer bedst til det Altro gulv, du skal installere. Bruger man en ikke-passende lim, kan det medføre, at gulvet ikke binder, hvilket medfører, at det løfter sig og krymper. Vandbaseret lim og fugtige undergulve, eller gulve der fx udsættes for spild går ikke særlig godt i spænd. Hvis du er i tvivl om, hvilken lim der er den bedste at anvende venligst kontakt vores kundeservice, der vil rådgive dig.

Problemer med at hæfte

Det kan blive problematisk at få undergulvet og belægningen til at hæfte, hvis man bruger lim på et fugtigt undergulv. Alkaliske salte, der stammer fra betonen, kan transporters via fugten fra undergulvet og kan kemisk angribe limen, hvilket kan forårsage tab af klæbeevne mellem undergulvet og belægningen.

Der hvor der er vandbaseret lim, vil den emulgere og slippe. Disse alkaliske salte kan også angribe blødgørerne i gulvet, gøre det skrøbeligt og få det til at krympe. Nogle gange kan fugt fra undergulvet få latexlaget til at delaminere. Dette kan ofte ses på gulvets overflade som en krusning. 

Misfarvning ses hovedsageligt på heterogene gulve, skønt det også forekommer på visse lyst farvede homogene produkter. Misfarvningen har tendens til at vise sig som en bleg gullig farve. Dette menes at være resultatet af stoffer, der kommer frem under gulvet og trænger op gennem belægningen. Denne misfarvning kan falme over tid, efterhånden som undergulvet tørrer ud, men det kræver en mere langsigtet løsning at forebygge, at misfarvningen sker igen.

I alle de ovenstående tilfælde vil den permanente løsning være den samme. Fugt i undergulvet, som ikke skyldes byggeriet, bør identificeres og håndteres følgelig. Enhver læk skal identificeres og ordnes. Der, hvor der allerede er opstået problemer, skal latexlaget og belægningen fjernes og lægges på ny.

Posted: 23-03-2015 09:54:10 by Lea Charnley | with 0 comments