Fra idé til installation – en designhistorie om Altro

Tæt på ”skolen for byggeri”, der er hjemsted for den moderne Bauhaus-kunstbevægelse, finder du vores tyske produktionssted og kontorer. Og eftersom de Bauhaus-studerende satte spørgsmålstegn ved traditionerne og arbejdede ud fra det synspunkt, at form og funktion er lige vigtige, ville det være svært at skabe og udvikle produkter i skyggen af Bauhaus uden at have denne indflydelse med i hjertet af vores arbejde.

Begyndelsen

I 2017 introducerede vi Altro Operetta, Altro Orchestra og Altro Serenade. Disse gulve blev skabt til at fungere efter formålet og samtidig se godt ud, så de både opfylder de ydelsesmæssige og tekniske behov og indfrier designønskerne. De tre gulve tilbød forskellige niveauer af trinlydsreduktion og komfort under fødderne, men delte en række nuancer og design. Det betød, at en designer kunne opnå et ubrudt flow gennem en bygning via matchende eller koordinerede look uden at gå på kompromis med de performance-fordele, der ville skabe en bedre oplevelse for slutbrugeren.

I dag

Vi hopper frem til 2021: Serierne anvendes nu i installationer over hele verden. Men vi hviler ikke på laurbærrene hos Altro. Vi ved, at trends og behov ændrer sig, så hvis en gulvserie skal blive ved med at passe til formålet, skal den også ændre sig. Det gælder navnlig for de serier, der er designet til hospitaler, plejehjem, restaurationsbranchen, uddannelse, kontorer og socialt boligbyggeri. Kort sagt: alle områder, hvor brugerens velbefindende er central.

Forskningen

Når vi udvikler en gulvserie, er det naturligt for os at involvere vores partnere og kunder, og det er noget, vi altid har gjort. Produktudviklingen i 2020 var anderledes end noget andet år af indlysende årsager, men videoteknologien kom til sin ret og gav os faktisk mulighed for at samarbejde med udenlandske designere på en hurtig og nem måde, hvilket gav os et bredere perspektiv på tingene. Samarbejde giver os utroligt værdifuld viden og begynder altid med spørgsmålet: ”Hvad kigger du efter, når du kigger på gulve”?

Resultaterne

For Altro Operetta, Altro Orchestra og Altro Serenade var svaret en palette af naturlige nuancer med designmuligheder, der lånte de visuelle fordele ved tæpper, sten, træ og fliser – men uden de hygiejneudfordringer, som disse overflader kan give. Bauhaus-tilgangen er at forblive tro mod materialet, så der var ingen grund til at foregive, at gulvene er noget andet end vinyl. I stedet arbejdede vi på at skabe sammenhæng mellem vinyl og eksempelvis tæpper. De ser varme, teksturerede og hjemlige ud, og de har ikke altid kun en enkelt farve. Vi tog et mønster med væve-effekt og lagdelte det med to tonale nuancer for at skabe et indtryk af tekstur og dybde samt muliggøre designfleksibilitet, når det kommer til at skabe kontraster eller matche den omgivende indretning. Mens væve-effekten er mærkbar, opnår det endelige look nærmest en todimensionel effekt: et vævet look med et twist.

”Jeg kan virkelig godt lide det, og jeg kan lide den omstændighed, at det ikke er regelmæssigt, men derimod har en form for uregelmæssigt udtryk.”
Eric Klein Velderman - direktør for Cantoo Design

For at efterligne kompleksiteten af fliser men give mere fyldighed og varme, udviklede vi et terrazzo-udseende. Skønheden ved denne tonale mønstertype er, at den kan se dæmpet eller frisk ud ved simpelthen at ændre kontrasten mellem de nuancer, der bruges, så vi nu tilbyder varianter af begge.

”Det ligner naturmateriale, ligesom en sten. Når det er beliggende på gulvet, har det faktisk mere karakter af granit”
Chris Radcliffe - Senior indretningsdesigner - Maber

Når det kom til opfriskning af nuancepaletten, var tilbagemeldingerne, at de naturlige nuancer er indbydende og beroligende, men også åbner for et lækkert design-look. Og videre endnu: Vi ved, at biofili, der er den medfødte tiltrækning, vi føler til naturen, har en positiv effekt på os og kan hjælpe til bedring. Takket være brug af træk fra vand, klipper, løv og vejret har vi skabt en ny palet af grønne, blå, grå og jordfarvede toner, hver diskuteret og finpudset med vores kunder og partnere.

Med vores tilgang til balance mellem form og funktion, så vi også nøje på disse gulves ydeevne. Og vi satte fokus på det flotte udseende, der holder længden, samt hygiejnen – en faktor, der i 2020 rykkede op øverst på dagsordenen. Opmærksomheden på rengøring gør den store forskel, så vi kiggede i retning af at gøre processen endnu nemmere. Det resulterede i mindre kant-relieffer på de tre gulve for at sikre endnu mindre ophobning af snavs.

Og hermed er vi fremme ved i dag. Se, hvordan de nye serier ser ud in situ og bestil dine prøver her.

”Første indtryk er, at de alle farverne virkelig er brugbare standardfarver, som vi ville gå med, samtidig med at de er præget af forskellige interessante strukturer, hvilket altid er rart. Så vi kunne anvende noget andet og mere designorienteret til et projekt, end vi normalt ville gøre.”

”Det er godt at have kendskab til den proces, I gennemgår, samt at vide at I lytter til feedback. Jeg husker at have sagt ting, der alle er blevet opfanget, samtidig med at I fra start har holdt fast i produktets originalitet.”
Caitlin Cadman - Indretningsarkitekt, HLM Architects

Posted: 21-04-2021 11:00:00 by Nikki Witchalls | with 0 comments