Sådan installerer du vægge

Roger Moore, Altros EU Technical Services Manager, giver dig her en håndfuld fif til, hvordan du opnår det bedste resultat, når du installerer Altro Whiterock FR. Så kommer du optimalt fra start og leverer den bedste kvalitet til dine kunder.

Vertikalt udfordret?

Vægplader er nemme at installere og ser fantastiske ud, når løsningen udføres rigtigt. Men det er essentielt, at du gør de nødvendige forberedelser, da resultatet ellers kan blive mindre godt, og der bare ikke findes smarte genveje til at rette op på eventuelle fejl. Samtidig er det lettere at opdage fejl på en væg end på et gulv, da du ser væggen meget tættere på – så der er al mulig grund til at være grundig i forberedelserne.

Perfektionering af håndværket

Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at installation af vægplader er noget andet end at installere et gulv. Derfor anbefaler vi installationstræning samt avanceret træning til dem, der skal svejse – uanset om man er nyuddannet eller har mange års professionel erfaring som gulvlægger. Deltagerne på vores Altro Whiterock installationskurser kommer med meget forskellig professionel erfaring, men alle oplever ikke desto mindre at få brugbar viden, tips og tricks med hjem.

Lige underlag

Før du begynder installationen, er det afgørende, at væggene er helt lige. Vægge opført i betonelementer (fx i storkøkkener) eller gipspladevægge (fx i badeværelser) er de bedste underlag at installere vægpladerne på, og ujævne underlag som fx murstensvægge gør, at svejsemassen forsvinder ind i hulrum og huller. Dette giver ikke kun en grim vægoverflade, men skaber fx også grobund for bakterievækst, som er uacceptabel i et hygiejnisk miljø.

Selv når du arbejder på vægge, der ser helt lige ud, er det en god idé at anvende A915 dobbeltsidet skumtape under samlinger, så du er sikker på, at pladerne er helt i samme niveau. Sidder den ene bare en lille smule højere end den anden, bliver svejsningen nemlig skæv og giver et mindre pænt resultat.

En anden tilgang

Når det drejer sig om gulve, anbefaler vi, at du stryger kanterne ud, så snart gulvet er blevet lagt, for at gøre svejsningen nemmere og forhindre, at samlingerne går op senere. Men når det gælder vægplader, skal du gøre det modsatte: Den rundede kant bør laves på et fladt underlag, før pladerne monteres på væggen. Dette er med til at sikre rette linjer, samt at rundingerne har samme dybde hele vejen rundt, hvilket er langt sværere at opnå, når pladerne holdes oprejst.

En anden forskel på at installere gulve og vægplader er, at det er bedre at benytte en kompakt svejsemaskine, som er langt lettere og nemmere at bruge. Forestil dig at holde en standard svejsemaskine ud i strakt arm bare i kort tid – så har du en idé om, hvorfor det er bedre at bruge en kompakt svejser, når du laver vægge!

Posted: 09-08-2018 09:41:32 by Heather Mussett | with 0 comments