februar 2020

Er dit gulv en faldulykke, der bare venter på at ske?

Trods solid dokumentation for, at det rette valg af gulv kan reducere ulykkesrisikoen markant, udgør fald, snublen eller gliden i samme niveau stadig den hyppigste årsag til alvorlige arbejdsulykker i Danmark. Ny sikkerhedskampagne fra Altro sætter fokus på problemstillingen.

Bath University - Altro Aquarius and Altro Whiterock Fald, snublen eller gliden i samme niveau er årsag til omkring hver femte alvorlige arbejdsulykke på danske arbejdspladser og indtager dermed en trist førsteplads på listen over alvorlige ulykkesårsager.

Det koster ikke alene dyrt for dem, der rammes, deres pårørende, kolleger og arbejdspladser. Også resten af samfundet betaler en høj pris i kroner og øre, når skaderne skal behandles. Fx viser Sundhedsstyrelsens seneste tal fra 2016, at behandling og pleje af mennesker, der fik skader som følge af fald, kostede yderligere 4,8 mia. kr. sammenlignet med pleje og behandling af mennesker uden faldskader.

Det rette valg af gulv kan reducere risikoen

Så meget desto mere kan det undre, at der ikke stilles krav om dokumenteret vedvarende skridsikkerhed til de gulve, der benyttes i arbejdsområder med meget høj risiko for at glide, falde eller snuble.

Det mener man i hvert fald hos Altro, der fremstiller to ud af tre danske sikkerhedsgulve og netop har lanceret en ny sikkerhedskampagne for at sætte fokus på problemstillingen:

KFC Malaga - Altro StrongholdDer er solid dokumentation for, at det rette valg af gulv permanent reducerer risikoen for at glide, snuble eller falde markant: Fra mere end 1 ud af 20 til kun én ud af en million. Vel at mærke også, når der fx er spildt vand, olie eller fedtstoffer på gulvet. Derfor er det tankevækkende, at der ikke stilles større krav til gulvene på danske arbejdspladser, når netop de her ulykker stadig topper listen, fortæller nordisk salgschef i Altro Michael Persson og fortsætter:

Ansatte i et kommercielt køkken kommer til at gå rundt på fedtet vand, olie og madrester, ligesom medarbejdere i fx ældreplejen vil befinde sig på badeværelser med rester af shampoo, brusegel og balsam på gulvene. I begge situationer er det derfor afgørende, at gulvene yder den nødvendige skridsikkerhed gennem hele levetiden, så de ansatte ikke pludselig skøjter rundt og bliver en del af ulykkesstatistikken.

Hvem løber maraton i et hvilket som helst par gummisko?

Ifølge Arbejdstilsynets AT-vejledning A.1.6 om ”Faldrisiko på gulv” skal gulvbelægningen i et arbejdsrum være egnet til det arbejde, der skal udføres. Det omfatter også belægningens hårdhed og skridsikkerhed.

Men der stilles intet krav om, at gulvproducenten fx skal kunne dokumentere vedvarende skridsikkerhed. Og dermed er der ingen tryghed for hverken bygherre eller brugere, når det gælder ulykkesrisikoen, efter at gulvet tages i brug og bliver slidt. Michael Persson uddyber:

Mange ser udelukkende på, om gulvet opnår en R10-rating, og det er i vores optik faktisk den lavest mulige rating for et gulv, hvis det overhovedet skal kunne kaldes skridsikkert. Problemet er, at den rampetest, der bruges til at lave R10-ratingen, kun fungerer på et helt fabriksnyt gulv. Det betyder, at en R10-rating ikke siger noget om, hvordan gulvet fungerer, efter at det er taget i brug. Og her viser vores tests desværre, at man i nogle tilfælde allerede efter få måneder kan risikere, at et R10-gulv har mistet sin skridsikkerhed.

Man kan derfor sige, at installering af et R10-gulv i håbet om at forhindre en ulykke svarer til at tage et hvilket som helst par gummisko på for at løbe en maraton. Det fungerer muligvis, men der er langt større risiko for, at det ikke gør, påpeger Michael Persson.

Dokumentation for vedvarende skridsikkerhed

Michael Persson Netop derfor anbefaler Altro også, at man ser på mere end gulvets R-rating, når man skal vælge gulv til et arbejdsrum. Først og fremmest skal man få lavet en risikovurdering, der fastlægger risikoen for at glide på baggrund af de forureninger, der sandsynligvis ender på gulvet i løbet af arbejdsdagen – hvad enten det er vand, olie, madrester eller sæbe.

Dernæst skal man vælge et gulv, der matcher de krav, som risikovurderingen giver anledning til, og som tilbyder dokumenteret vedvarende skridsikkerhed. Det sidste kan man tjekke ved at se på, hvordan gulvet klarer sig i den såkaldte pendultest. Her betyder en pendultestværdi PTV ≥ 36 sammen med en R10-rating eller højere, at gulvet reducerer skridrisikoen til en ud af en million gennem hele levetiden med de forureninger, som testen omfatter.

Vi kan kun på det kraftigste anbefale, at man får dokumentation for vedvarende skridsikkerhed af gulvleverandøren, fx i form af en pendultestværdi. Har man ikke den dokumentation, er der ingen sikkerhed for, at gulvet faktisk vil yde den beskyttelse, det skal. Man risikerer, at gulvet bliver en faldulykke, der bare venter på at ske, slutter Michael Persson.

Læs mere om problemstillingen her: https://www.altro.dk/Gulve/Sikkerhed

Posted: 24-02-2020 08:00:00 by Saloni Robinson | with 0 comments

Førende gulvproducent henter stærk brancheprofil

Altro Danmark har netop hentet Martin Fyhn (44 år) ind som ny konsulent i det sydlige Jylland og Fyn. Den tidligere Garant-direktør har arbejdet i gulvbranchen det meste af karrieren og skal nu ud og rådgive såvel arkitekter som udførende om designmulighederne med Altro.

Det er en stærk gulvprofil, der netop er stemplet ind hos Altro, som udgør en af verdens førende producenter af gulvbelægninger og blandt andet står bag to ud af tre danske sikkerhedsgulve: 44-årige Martin Fyhn har således arbejdet det meste af karrieren med salg, service og forretningsdrift i gulvbranchen, blandt andet som direktør for en række Garant-forretninger i det sydlige Jylland.

 

Endnu mere fokus på lokal rådgivning

Martin Fyhn er hentet ind til Altro Danmark som ny konsulent fra en stilling som adm. direktør i Skiltestedet Vejle. Han glæder sig nu til at vende tilbage til gulvbranchen og servicere udførende og projekterende, først og fremmest i det sydlige Jylland og på Fyn, men også på Sjælland, når behovet opstår:

- Det er en spændende og meget dynamisk branche med en rivende produktudvikling og et stort fokus på faktorer som design, funktionalitet og bæredygtighed. Jeg ser derfor frem til at komme ud til kunderne, snakke med dem om deres projekter og sikre, at de får de rette løsninger fra starten, fortæller han og suppleres af Michael Persson, der er nordisk salgschef hos Altro:

- Martin kommer med stor erfaring, indsigt i markedet og et omfattende branchenetværk, og han har været med til at opbygge både forretning og salg med stor succes mange steder gennem årene. Jeg er derfor overbevist om, at han er den helt rette til at styrke vores rådgivning og kunderelationer i området.

Inspiration til nye måder at gøre tingene på

Martin Fyhn blev oprindelig udlært tømrer i 1996 hos tømrermester Erik Skovs efterfølger i Kolding. Her arbejdede han 3 år som svend, inden han i 1999 blev ansat som trægulvsmontør hos Garant i Kolding, hvor han var i fire år.

Efter en periode som selvstændig gulvmontør blev han derefter hentet ind som direktør til Garant Brørup og senere Garant Vejen. Fra 2011 frem til 2017 stod han som direktør i Støcbo Gruppen i spidsen for Garant Støcbo Erhvervsgulve, Garant Esbjerg, Svane Køkkener i Esbjerg, Støcbo Senge samt Zone Esbjerg. Senest har han 2017-2020 været adm. direktør i Skiltestedet i Vejle.

- Altro er kendt som et højkvalitetsbrand, og for mig har det været afgørende, at jeg kan stå 100 procent inde for kvaliteten af løsningerne. Samtidig er det utroligt vigtigt, at vi som leverandører ikke kun står klar med teknisk support, men også kan levere inspiration til nye måder at gøre tingene på, og det glæder jeg mig til at hjælpe kunderne med, slutter han af.

Martin Fyhn bor i Vejen sammen med sine to børn.

Posted: 06-02-2020 11:05:24 by Saloni Robinson | with 0 comments

Gå ikke på kompromis med rengøringsmidlerne

Roger MooreRoger Moore er tilbage, og denne gang tackler han typiske udfordringer med rengøringsmidler.

Rengøringsmidler til gulve kan være noget af et minefelt. Hvad skal man skal bruge jævnligt, hvad er mest effektivt, hvad er bedst til pletter og så videre. Vi kan hjælpe dig, og der findes masser af information, herunder en liste med anbefalede rengøringsmidler, i rengøringssektionen på vores hjemmeside. Når vi får et rengøringsrelateret opkald til vores tekniske hotline, er brugen af rengøringsmiddel ofte det, det handler om – faktisk kan det være tilfældet, selv når opkaldet ikke først synes at handle om rengøringsmidler. Lad mig fortælle om to episoder, som jeg lige kommer til at tænke på.

Den første var et opkald, vi fik fra en kunde, som var bekymret for mærker, der var kommet på gulvet, som var monteret i en bars toiletrum. Der var pletter omkring bunden af urinalerne samt et genstridigt vandmærke. Ikke for at være træde i det, men urinaler er ofte et problematisk område for rengøringspersonale, som du måske kan forestille dig. Her kan man fristes til at bruge aggressive rengøringsmidler som fx blegemiddel, uden at tænke på hvordan det kan påvirke gulvet. Det kan give problemer. Faktisk vil et syreholdigt rengøringsmiddel effektivt fjerne urinpletter, kalkaflejringer og vandmærker. Sædvanligvis anbefaler vi basiske rengøringsmidler til urin og andet kropsaffald, men hvis der har ophobet sig urin, kan der dannes mineralaflejringer, som ligner kalkaflejringer til forveksling. På det punkt er et svært syreholdigt rengøringsmiddel derfor et bedre valg. Udover at kunne give en anbefaling om rengøringsmiddel, kunne vi også gøre kunden opmærksom på, at mærkemønstret indikerede en lækage fra urinalet.

Den anden episode var et opkald om et køkkengulv, hvor der var problemer i området omkring et antal afløb. Det var klart fra starten, at undergulvet skrånede, og da afløb og gulv efterfølgende var monteret ovenpå, blev der skabt en forhøjet kant af gulvet omkring en del af afløbet. På den måde blev der lagt en uregelmæssig stor belastning og slid på gulvet. Gulvet omkring de andre afløb, som alle var i niveau, var fint. Problemet kan løses ved at skære tilstrækkeligt vinyl tilbage til at slibe gulvniveauet jævnt og derefter bruge et nivelleringsmiddel til at opnå en glat og jævn finish. Derefter kunne gulvbelægningen i dette område udskiftes.

Der var imidlertid et andet problem. På gulvet omkring det berørte afløb bemærkede vi en ophobning af rengøringsmiddel. At man ikke skyller rengøringsmidlet bort eller ikke fortynder det korrekt, er en almindelig årsag til misfarvning og kan i ekstreme tilfælde forårsage problemer som fx krympning. Ophobningen kan også efterlade en film, som reducerer gulvets skridsikkerhed og tiltrækker forureninger, der opmuntrer bakterier – præcist det modsatte af, hvad vi ønsker, at et rengøringsmiddel gør! Vi anbefaler at kontrollere rengøringsmiddelproducentens fortyndingsanvisninger og at skylle gulvet efter rengøring som en del af rengøringsrutinen.

Så – helt enkel: Vælg det rette rengøringsmiddel, fortynd det korrekt og skyl efter afvaskning. På den måde kan man undgå problemer med sikkerhed og hygiejne og det indtryk, folk får af dit område.

For at finde ud af mere om hvilke rengøringsmidler, der skal bruges, og hvornår, tag et kig på vores rengøringssider (LINK), og hvis du har brug for hjælp, så ring til os på 36 78 90 33.

Til næste gang, roger and out.

 

Posted: 27-02-2020 08:00:00 by Heather Mussett | with 0 comments