Ka’ vi så få madro: 8 ud af 10 smutter før desserten, hvis det larmer

Restaurantgæster er i stigende grad opmærksomme på akustikken, og hele 79 procent smutter faktisk før desserten, hvis lokalerne opleves som støjende, viser en undersøgelse. Heldigvis er det nemt og effektivt at komme larmen til livs uden at gå på kompromis med det lækre design noget sted i bygningen, lyder det fra gulvproducenten Altro.

Forestil dig, at du sidder i en fyldt restaurant og i stadigt højere toneleje forsøger at føre en samtale med personen over for dig, men til sidst må opgive på grund af støjen fra andre gæsters snak, bestik, klakkende høje hæle, døre der åbnes og lukkes, samt potter og pander fra køkkenet.

Dén oplevelse er det de færreste, der ønsker at betale for, og faktisk viser en nylig undersøgelse fra den engelske organisation Action on Hearing Loss, at hele 79 procent af os siger farvel og tak allerede før desserten, hvis vi oplever for megen larm, når vi spiser ude.

Støj skal stoppes fra starten

Tapper InteriorsAt det forholder sig sådan, undrer ikke Michael Persson, der er nordisk salgschef hos gulvproducenten Altro, som fremstiller vinylgulve med trinstøjsreduktion. Han nævner den såkaldte Lombard-effekt, der består i, at alle snakker stadigt højere for at overdøve de andre, når lydmiljøet er dårligt, hvilket bliver selvforstærkende og til sidst kan resultere i lydniveauer på op mod 90 dB inden døre. Det svarer til at sidde ved siden af en tændt plæneklipper, mens man spiser.

- Lombard-effekten er desværre en stor udfordring mange steder. Manglende fokus på akustikken kan derfor gøre forskellen på en fantastisk restaurantoplevelse og en dårlig oplevelse og ødelagt stemning, der får folk til at skynde sig væk, forklarer han og fortsætter:

- Her kan de rette kombinationer af akustikløsninger fra starten virkelig gøre en verden til forskel. Selv hvis man benytter mange hårde materialer i sin indretning, er det ved hjælp af gulvene i kombination med fx akustikpaneler i loftet muligt at opnå et lydmiljø uden generende støj og uden at gå på kompromis med lokalernes stil og indretning.

God akustik skal gavne både gæster og ansatte

I lokaler, som samler mange mennesker, i fx hoteller, caféer eller restauranter, er det vigtigt, at alle uanset situationen føler, at de kan høres – også uden at hæve stemmen. Derfor er det netop vigtigt, at akustikken bliver prioriteret i forbindelse med indretningen, så man kan få skabt en god atmosfære uden støjgener.

Michael Persson understreger dog, at det gode lydmiljø ikke kun bør gælde lokalerne, hvor der sidder gæster og spiser. Også i køkkenarealerne, hvor de ansatte har deres daglige gang, er det vigtigt at sikre sig, at støj og larm minimeres til gavn for arbejdsmiljøet.

Michael Persson understreger dog, at det gode lydmiljø ikke kun bør gælde lokalerne, hvor der sidder gæster og spiser. Også i køkkenarealerne, hvor de ansatte har deres daglige gang, er det vigtigt at sikre sig, at støj og larm minimeres til gavn for arbejdsmiljøet.

Her kan man fx kombinere det modulære gulvsystem af luksusvinylfliser (LVT), Altro Ensemble™, der yder op mod 15 dB trinstøjsreduktion, i spiselokalerne, med sikkerhedsgulvet Altro Stronghold™ 30/K30 i de områder, hvor der tilberedes mad og er høj risiko for spild af olie, madrester og vand.

Sikkerhedsgulvet reducerer nemlig støj fra trin og fx tabte gryder og bestik med op mod 10 dB, samtidig med at det reducerer skridrisikoen i køkkenet til én ud af en million gennem hele gulvets levetid. Derudover betyder tykkelsen på 3 mm, at gulvet forbliver komfortabelt at bevæge sig rundt på hele dagen.

Den rette løsning til hektisk restaurationsmiljø

Altro Ensemble blev sidste år introduceret i Danmark, og gulvet fås i 39 forskellige farver og 3 størrelser, der kan kombineres til at matche ethvert design inden døre. Det har gennem mange år været anvendt i bl.a. Tyskland og England, og et helt aktuelt eksempel er den mexicanske restaurant Taquito’s lidt uden for Halifax. Vanessa Thornton, der er indehaver af Vanessa Thornton Interiors, stod for indretningen af den nyåbnede restaurant og fortæller:

Taquitos Restaurant

- Jeg var meget glad for udvalget af farver til gulvet og den designfrihed, det gav. Samtidig var træ-looket perfekt til at opnå den naturlige kvalitetsfølelse, jeg gik efter. Altro Ensemble har også gode lydegenskaber, og det er et kæmpe plus i en hektisk restaurant.

Ifølge tal fra Action on Hearing Loss ser det samtidig ud til at være en god økonomisk investering at gøre noget ved støjen og skabe et godt lydmiljø: Således foretrækker 43 procent af de adspurgte i en ny undersøgelse for organisationen at bestille take-away frem for at spise ude, hvis der er udsigt til larm, mens 91 procent svarer, at de ikke kommer igen på en restaurant med dårlig lyd.

Posted: 17-10-2019 14:33:11 by Saloni Robinson | with 0 comments