Ådalen skole

Altro skridsikre gulve på Frederikssund-skole er både bløde og ftalat-frie

Altro Aquarius

Når arkitekt Jacques Duelund Mortensen fra arkitektfirmaet Mangor & Nagel er involveret i byggerier, der skal bruges til børn, er han og hans firma altid ekstra bevidst omkring anvendelse af miljørigtige materialer, der ikke påvirker indeklimaet på en skadelig måde.

Da han i forbindelse med en udvidelse af Ådalen skole i Frederikssund skulle specificere gulvbelægningen til de 530 kvadratmeter bade- og omklædningsfaciliteter, var han derfor ikke i tvivl om, at et Altro-gulv kunne opfylde kravet til miljøansvarlighed. Derfor valgte man Altro Aquarius.

”Altro var en af de allerførste gulvproducenter til at fremstille vandtætte sikkerhedsgulve uden de hormonforstyrrende ftalater, og jeg har igennem flere lignende projekter høstet gode erfaringer netop med Altros ftalat-frie sikkerhedsgulve,” fortæller Jacques Duelund Mortensen.

Ftalater, som blandt andet anvendes til at blødgøre forskellige PVC- og vinylmaterialer, er ifølge den danske miljøstyrelse mistænkt for at have hormonforstyrrende effekter og kan blandt andet påvirke forplantningsevnen hos mennesker og dyr.

Der er ikke nogle danske lovkrav omkring ftalater i gulve, men der er i Danmark forbud mod import, salg og anvendelse af ftalater i legetøj og småbørnsartikler til børn i alderen 0-3 år, hvis produkterne indeholder mere end 0,05 vægtprocent ftalater.

Altro var først

Jacques Duelund Mortensen har kendt Altros gulve i mange år, og ftalat-problematikken i forhold til undervisningsbyggeri dukkede op hos Mangor & Nagel i forbindelse med ”SKUB” projektet på Skovgårdsskolen i Gentofte 2005-2010.

Målrettet til dette projekt undersøgte man markedet, og fandt at Altro var den eneste leverandør, der fremstillede vinylgulve uden ftalater.

De ftalat-frie gulve har sidenhen vundet større udbredelse og i dag kan flere leverandører, tilbyder gulve med alternative blødgørere.

”Udover at være ftalatfrit indfrier gulvet fra Altro meget fint alle vores forventninger omkring slidstyrke, skridsikkerhed, rengøringsvenlighed samt levetid, siger Jacques Duelund Mortensen.

”Altros sikkerhedsgulve findes i en bredt dækkende farvepalet, hvilket er en stor fordel, når man arbejder for at skabe et flot interiør.”

Bygherren fra Frederikssund kommune var enig i beslutningen om gulvvalget Altro Aquarius og rektor på Ådalen Skole Flemming West Clausen, er ligeledes glad for at undvære de ftalatfri gulve.

”I diskussionen omkring gulvene til baderummene har jeg hørt delte meninger om hvorvidt ftalater i et gulv er skadeligt eller ej – men jeg mener absolut, at vi skal lade tvivlen komme børnene til gode og jeg bakker derfor hunderede procent op omkring Mangor & Nagels beskrivelse af det ftalatfrie gulv Aquarius fra Altro, siger skoleleder på Ådalen Skole Flemming West Clausen.

Download PDF

Adalen-Skole-Altro-Aquarius-01