Bofællesskabet Vintervej

Design til demens sætter fokus på lyse og trygge hverdagsrammer

Altro Aquarius

Bofællesskabet Vintervej uden for Aarhus er et af de nyere danske eksempler på design til demens. På de 36 badeværelser reducerer Altro Aquarius effektivt risikoen for fald til blot én ud af en million gennem hele gulvets levetid.

Bofællesskabet Vintervej ved Aarhus er et nyere eksempel på design til demens i Danmark. Her er der blevet opført 36 boliger for ældre udviklingshæmmede og mennesker med demens.

Bag designet står GPP Arkitekter, der har lagt vægt på at skabe lyse og venlige rammer om hverdagen med individuelt prægede boliger og optimale muligheder for daglig brug og den nødvendige pleje. Partner i GPP Arkitekter, Søren Madsen, forklarer:

”Helt overordnet er det vigtigt, at farvesætningen er rolig, så beboerne trygt og sikkert kan bevæge sig rundt. Eksempelvis kan mørke felter på et lyst gulv i et gangareal skabe forvirring, fordi de opleves som huller, som man skal gå udenom. Derfor er valget af farver på Bofællesskabet Vintervej sket inden for en fastlagt skala, som vi ved skaber de bedste forudsætninger for en tryg dagligdag.”

Indretning med fokus på optimal støtte

De særlige designhensyn præger også badeværelserne, hvor der er anvendt Altro Aquarius sikkerhedsgulve. De reducerer risikoen for fald til én ud af en million gennem hele levetiden, da skridsikkerheden fortsætter gennem hele belægningen frem for kun at ligge som en overfladisk coating. Søren Madsen fortæller:

”Badeværelserne er opbygget med hjørnebrusere for at sikre optimal støtte for både beboere og plejepersonalet. Samtidig har gulvenes skridsikkerhed og rengøringsvenlighed været væsentlige parametre. Vi har her gennem mange år haft gode erfaringer med vinylgulve og Altro, som vi har samarbejdet med før.”

Skridsikre gulve til sko og bare fødder

På Bofællesskabet Vintervej er der ikke tvivl om værdien af de skridsikre badeværelsesgulve, der er designet til, at man kan stå og gå sikkert, uanset om man er iført sko eller bevæger sig rundt på bare fødder.

”Gulvene føles meget sikre, både når de tørre, og når der er vand på. Det giver en vigtig tryghed i dagligdagen for beboere og personalet,” fortæller Dorthe Lindegaard, der er daglig leder af Bofællesskabet Vintervej.

”En anden fordel ved gulvene er, at de er lette at holde rene. Og selv rengøringspersonalet har bemærket den imødekommende atmosfære, som de lyse og venlige nuancer skaber,” fortsætter hun.

Let at installere

Bag udførelsen af badeværelsesgulvene står Rødekro-firmaet Høi Tæpper, som har en række plejeboliger på referencelisten. Indehaver Lars Høi understreger i den sammenhæng vigtigheden af at arbejde med gulvbelægninger, hvor man kan stole på såvel skridsikkerhed som tæthed og holdbarhed.

”Men ud over de funktionelle krav skal gulvene selvfølgelig også være komfortable at gå og stå på for brugere og personale,” siger han og fortsætter:

”For os som udførende er det desuden en vigtig parameter, at gulvene er fleksible og lette at installere, så vi ikke skal bruge ekstra tid på tilpasning. Her er Altro Aquarius virkelig nemt at arbejde med.”

Download PDF

 

Bofællesskabet-Vinterve_Altro-Aquarius_DK_01