Rengøringen bliver nemmere og mere effektiv, hvis du identificerer den type forurening, der er på gulvet, og vælger det rette udstyr og rengøringsmiddel til at komme af med det.

En hurtig vejledning til forurenende stoffer

Materiale, eller stof, er enten organisk eller uorganisk.

Organisk stof er en ideel yngleplads for bakterier. Damprensning eller desinfektion er den mest effektive rengøringsmåde.

  • Levende materiale som f.eks. bakterier, virusser, svampe og protozoer (bittesmå dyr). Dette vil være mest almindeligt i køkkener og kantiner, hvor der er madaffald, eller i badeværelser, omklædningsrum og hospitalsafdelinger, hvor der er menneskeligt affald som f.eks. hud, kropsfedt, afføring og blod
  • Materiale, der var en del af noget levende, hvilket omfatter fødevarer, men også savsmuld og gummirester. Dette findes overalt, hvor der produceres eller indtages mad, som f.eks. caféer, barer og restauranter.
  • ”Menneskeskabt” materiale, herunder plastikstykker, mineralolie og maling og lim. Disse er almindelige i områder, hvor der produceres, men også alle andre steder, hvor der udføres dekorations- eller reparationsarbejde

Uorganiske forurenende stoffer har ikke været del af noget levende og indeholder ikke kulstof. Det omfatter glas, salt, rust og murstensstøv.

”Vi arbejder med vand, mel og olie, som det kan være vanskeligt at rengøre, men med det nye gulv har vi reduceret den tid, det tager, væsentligt.”

Franco Giuseppe Zirotti
KFC’s eksterne arkitektrådgiver

Uanset om det er organisk eller uorganisk, opfører snavs sig på en bestemt måde, når I prøver på at rengøre det.

Opløselige forurenende stoffer opløses i vand, for eksempel sukker, salt og rengøringspulver. Fordi de opløses, er de generelt nemme at håndtere. Disse stoffer er almindelige, hvor der sælges, fremstilles eller indtages mad, som fx caféer, skolekantiner og hospitalskøkkener.

Du vil højst sandsynligt komme i berøring med uopløselige forurenende stoffer. Disse opløses ikke i vand, så der skal bruges et rengøringsmiddel til at fjerne dem. Eksempler omfatter olie og hud, så de findes i mange miljøer, herunder køkkener og våde miljøer.

Uopløseligt snavs kan være i form af fedtstoffer eller partikler:

Fedtede forurenende stoffer sidder fast på overflader, og tværes ud, når de berøres. Eksempler er olie, fedt og smøremidler. De findes med stor sandsynlighed overalt, hvor der er mad, men da også køretøjer efterlader olie og smøremidler, vil de regelmæssigt kunne blive ført til fællesområder via fødder.

Partikelformede forurenende stoffer er pulveragtige, som f.eks. sand, hud, vaskepulver og itugåede fibre, så de kan findes i en lang række miljøer.

Det er meget sandsynligt, at I finder fedtede og partikelformede forurenende stoffer sammen, da det pulverformede snavs vil sætte sig fast i alle fedtstoffer, som det kommer i kontakt med.

Slibende snavs kan ridse en overflade, for eksempel glas.

Stædige/klistrede forurenende stoffer kan sidde fast på en overflade, for eksempel sirup, voks eller lim.