Effekten af farver og naturens kraft

Det er ikke overraskende, at farver spiller en rolle, når der skabes et hjem. Altros gulve og vægbeklædningsløsninger kan bruges til at skabe bestemte stemninger eller ro, afhængigt af beboernes behov. Det store udvalg, vi tilbyder, betyder også, at når beboerne vælger deres egen udsmykning, har vi noget, der passer til alle.

Der er ingen hurtige, nemme regler om brug af farver – det handler om at overveje hver enkelt beboers behov og smag. Vi ved dog, at:

  • Mennesker har en tilknytning til naturen, da vores kroppe er synkroniseret med det naturlige miljø omkring os. Det kaldes biofili. Det betyder, at vi sandsynligvis modtager farver, der er forbundet med naturen, mere positivt, og det kan medvirke til psykisk bedring
  • Lyse farver appellerer til børn og skaber stimulerende, sjove rum, men for autister kan orange, rødt og gult være overstimulerende. Disse farver kan forårsage en øget hjertefrekvens, og at man mister besindelsen. Rødt kan imidlertid stimulere appetitten, hvilket er vigtigt inden for institutioner for ældre, så det handler om balance. Brugen af farver på gulvet i stedet for væggene kan være mindre overvældende. Det anbefales, at læringsområder eller rum til uddannelse af autistiske og relaterede kommunikationshandicappede børn (TEACCH, Treatment and Education of Autistic and Related Communication Handicapped Children) er neutralt grå, så børnene ikke distraheres bort fra læringsområder i rum, som kan være lyst farvede.
  • For det aldrende øje betyder gulnen af øjets linse, at den blå ende af spektret går tabt først, så mange plejehjem med ældre beboere foretrækker neutrale nuancer eller nuancer i den gul/røde ende af spektret.
  • Badeoplevelsen er en vigtig del af en beboers rutine, og den rette farvestimulering kan gøre hele forskellen ved at skabe en afslappende oplevelse.