Introduktion til plejehjem

Opret fællesskaber for alle

Vi ved, at livet kan være hårdt for mennesker, der står over for fysiske udfordringer, har komplekse indlæringsvanskeligheder, ekstra behov eller en kombination heraf. I dag bliver der imidlertid lagt vægt på at hjælpe beboerne til at få et godt liv, både fysisk og følelsesmæssigt – det gælder navnlig for mennesker, der bor på plejehjem eller i tilpassede boliger. Hos Altro har vi brugt mange år på at udvikle gulve og vægbeklædninger, der understøtter velværet på tværs af alle typer plejehjem. Vi er stolte af vores rolle i at hjælpe med til at skabe fællesskaber for alle. For os betyder det: At hjælpe med til at udforme plejehjem, der er indbydende, attraktive, bredt favnende og sikre. Hvor det er muligt at hjælpe en beboer med at være eller blive mere uafhængig og mere glad via omgivelsernes udformning, så er det dette, vi vil gøre. Vi designer til specifikke typer af plejehjem. Få mere at vide.

Salisbury Hospital Redlynch Ward

Plejehjem - sygepleje

Plejehjem er hjem, hvor beboerne får 24 timers sygepleje efter behov. Beboerne kan have en kronisk eller langvarig lidelse, fysiske handicaps eller komplekse yderligere behov. I 2014-15 fik 86.000 mennesker adgang til langvarig støtte (sygepleje)*. Størstedelen af plejehjemsbeboerne er over 65. Der er nu over en million mennesker inden for denne aldersramme i Danmark.*

Med beboere, som omfatter ældre mennesker og mennesker med sensorisk handicap, demens samt fysiske handicaps, er der er stor risiko for at skride, glide, snuble eller falde. Faktisk var der mellem 2010 og 2012 439 fatale fald i Danmark blandt dem, der var 65 år og derover. Det gør sikkerhedsgulve til et "must" i højrisiko-områder, ligesom sikkerhedsgulve anbefales i fællesområder.

God hygiejne er afgørende for at beskytte beboere med nedsat immunforsvar. God hygiejne reducerer spredningen af infektion, så et uigennemtrængeligt, rengøringsvenligt væg- og gulvrengøringssystem spiller en vigtig rolle.

Vægten er imidlertid på ordet "hjem". Plejehjem og plejecentre er ikke hospitaler, så selv om beboerne skal beskyttes, så er et personligt touch nødvendigt og forventet.

*CIA World Factbook

Botilbud

Plejehjem er et sted, hvor mennesker lever permanent eller opholder sig midlertidigt under rekonvalescens. Beboerne har ikke nødvendigvis behov for pleje "døgnet rundt". Nogle vil have valgt at trække sig tilbage til denne type bolig, og andre kan måske ikke håndtere dét at leve alene. Årsagerne kan være mange forskellige. Plejehjemsbeboere kan inkludere mennesker med indlæringsvanskeligheder, yderligere behov og/eller fysiske handicaps.

Disse plejehjem skal se imponerende ud, men også hjemlige. Familier, eller beboerne selv, betaler måske for at være der, eller familien ønsker en forsikring om, at hjemmet er veldrevet, rent og hjemligt. Det betyder, at æstetikken konstant bedømmes, navnlig i reception og gæstebadeværelser. Holdbare, rengøringsvenlige og vedligeholdelsesvenlige gulv- og vægløsninger kan medvirke til at give det rette indtryk. Føj dertil avancerede produkter af høj kvalitet med designfleksibilitet, så bliver yderligere forventninger meget nemmere at håndtere.

For dem, der bor på plejehjem, er et hjemligt udseende væsentligt. Rum, der ser kliniske ud, kan virke truende og forværre symptomer, hvilket påvirker velværet.

Til områder, hvor børn bor og kommer på besøg, betyder vores meget varierede farvepalet, at den eneste begrænsning af designet findes i din fantasi. Vi kan også tilbyde vejledning om, hvordan vores nuancer kan virke beroligende eller stimulerende, afhængigt af rummet og børnenes behov.

Vi anbefaler sikkerhedsgulve til alle områder i et plejehjem, hvor der kan findes forurenende stoffer som fx fedtet vand eller brusegel, hvilket betyder, at der er en høj til meget høj skridrisiko. Til andre områder som fx patientsoveværelser giver vores gulve beregnet til områder, som ikke kræver forbedret skridsikkerhed, et stort udvalg, når det gælder farve og design.

Beskyttede boliger

Beskyttede boliger omfatter ofte mere end én type bolig: Private hjem til uafhængige, der bor i et fællesskab, og fælleshjem, hvor beboerne, der måske har brug for mere støtte, lever sammen.

I private hjem i de beskyttede boliger er vægten lagt på hotelagtigt liv af høj standard. Sikre, hygiejniske løsninger er vigtige, men bør ikke springe i øjnene for beboerne, der ikke betragter sig selv som "gamle" og med behov for specialløsninger.

Selv om der er færre helbredsproblemer, vil de fleste beboere være over 65 år, hvilket giver dem en større risiko for at glide, falde, snuble eller skride. Derfor er vores sikkerhedsgulve de ideelle løsninger til fællesområder og vådområder.

Home adaptations

Green Pastures Care Home

Sikker og efter forskrifterne

Selv om det er vigtigt at give beboerne mulighed for at være uafhængige, så spiller det faktum, at mange er sårbare, en rolle i at sikre sikkerheden. Det omfatter at medvirke til at forebygge fald, skrid eller snublen, gøre det nemmere at vedligeholde hygiejnen og understøtte dét at finde vej. Ligesom plejehjemmene har pligt til at pleje beboerne, er de også af lovgivningen forpligtet til at beskytte personalet. Vi kan hjælpe med alle de spørgsmål, I måtte have om jeres forpligtelser i henhold ti lovgivningen og vores løsninger. Tag en snak med jeres Altro-rådgiver eller kontakt os direkte.

For ældre eller skrøbelige mennesker kan snublen få katastrofale og livsændrende virkninger, hvilket gør faldforebyggelsesforanstaltninger altafgørende.

En WHO global rapport fra 2007 om Falls Prevention in Older Age (faldforebyggelse for ældre) fandt, at ældre mennesker, der bor på plejehjem, falder oftere end dem, der bor fællesskaber. Cirka 30-50 % af mennesker, der bor på institutioner med langvarig pleje, falder hvert år, og 40 % af dem oplevede gentagne fald. Fald førte til 20-30 % milde til svære skader og er den underliggende årsag til 10-15 % af alle besøg på skadestuer. For en faldskadeepisode for mennesker på 65 år og ældre er gennemsnitsprisen i sundhedssystemet i USA 1.049 USD.

Aldersrelaterede ændringer i vores synssans omfatter tab af perifert syn, ændringer af farvesyn, samt problemer med stirren og opfattelsen af billeder tæt på, der bliver slørede. Det kan betyde, at dårlig belysning eller dårligt valgte gulve kan udgøre en reel fare. Af denne årsag anbefaler vi, at man ud over at vælge de rette gulvprodukter overvejer belysning, gelændere og andre sikkerhedsforanstaltninger sammen med god husholdning for at fjerne farer og sikre den bedste ydelse.

Vi anbefaler Altros sikkerhedsgulve til alle områder, hvor der er en meget høj eller høj skridrisiko. Det omfatter alle steder, hvor forurenende stoffer som fx vand, mad og shampoo vil være til stede. Til områder, hvor der ikke typisk findes forurenende stoffer som fx et soveværelse, har vi glatte vinylgulve som alternativer. Til plejehjem, hvor mennesker kan være sårbare, dårlige eller have problemer med at komme omkring, kan Altros sikkerhedsgulve imidlertid bruges over det hele for at sikre beskyttelse. Fordelen ved at vælge et Altro sikkerhedsgulv med en PTV på ≥36 er, at det har vedvarende skridsikkerhed i hele levetiden. Man kan derfor være sikker på, at patienter og personale er langvarigt beskyttet. Derudover har vi attraktive, hjemlige muligheder, der er specifikt designet til at minimere skridrisikoen overalt i et plejehjem.

Altro sikkerhedsgulve fås også med en garanti på mellem 10 og 20 år, og livstidsunderstøttet glidemodstand på op til 25 år. Vores sikkerhedsgulve indeholder også Altro Easyclean teknologi, der gør rengøring nemmere og mere effektiv og medvirker til, at gulvet præsterer, som det skal, og bibeholder sit udseende. Holdbarheden af vores 2,5 mm sikkerhedsgulve, som har garanti på op til 20 år, gør, at gulvene kan holde til den hverdagstrafik, der findes inden for sundhedsplejen.

Hvorfor Altro?

 • Altro tilbyder løsninger, der reducerer skrid, fald eller snublen, herunder gulve, der giver vedvarende skridsikkerhed i hele levetiden, noget, der er afgørende for langvarig, pålidelig sikkerhed
 • Vore løsninger hjælper med at overgå hygiejnestandarder og spiller en rolle i infektionskontrol
 • Altro tilbyder ’best practice’-vejledning, som vil understøtte de største behov i plejehjem for beboere og personale, herunder demens, kørestolsbrug og sensorisk handicap samt generelt velvære.
 • Vi har samarbejdet med eksperter om at udvikle løsninger til støtte for dem, der lever med demens og andre behov
 • Vi har ekspertise i design af hyggelige miljøer, hvor mennesker kan leve og arbejde komfortabelt
 • Vores gulvprodukter har en generisk A+ grøn guide rating til brug i sundhedssektoren. Det giver jer fred i sindet i forhold til, at løsningerne har brancheanerkendte, tredjeparts validering og miljømæssige anbefalinger 
 • Vi forstår vigtigheden af rengøring og har udviklet løsninger og vejledninger, der gør det nemmere for personalet
"På et tidspunkt med stadig stigende regulering og lovgivning, er det væsentligt, at arkitekter har adgang til sunde og pålidelige oplysninger om konstruktionsprodukter. Altro har brugt enormt megen tid og besvær på forskning i de vitale data, som arkitekter har brug for til at kunne specificere gulvmaterialer, der er tillid til. At kunne vælge de mest velegnede materialer og finish til en lang række forskellige anvendelser og situationer, giver arkitekter og andre aktører lejlighed til at designe smukke bygninger og områder vel vidende, at de er i fuld overensstemmelse med deres ansvar for sundhed, sikkerhed og infektionskontrol. Bygningsbehov er mange og forskellige, og de særlige problemstillinger, der skal tages i betragtning ved design af det indendørs miljø til mennesker med demens, negligeres ofte. Altro har søgt at skabe en række produkter, der imødekommer disse specifikke behov."
Richard Pollock Burnett
Pollock Associates, Arkitekter, Dementia Services Development Centre, Stirling Universitet

Dementia Services Development Centre (DSDC) (udviklingscenter for demenstjenester)

Vi har samarbejdet med Skotlands Stirling Universitys velrenomerede Dementia Services Development Centre (DSDC), da vi udviklede nye nuancer til Altro Aquarius for at sikre, at plejere og demensramte kan være mere sikre i våde miljøer. Vi har også samarbejdet med teamet derfra, da vi udviklede farvepaletten til Altro Suprema. Denne serie har ensfarvede, ikke-glitrende farver, der kan fungere selvstændigt eller i sammenhæng med Altro Aquarius om at minimere visuelle barrierer.

Dementia Services Development Centrets Dementia Design Audit Tool (demensdesign-revisionsværktøj) indeholder en serie ressourcer til udførelse af selv-bedømmelse af miljøer, der bruges af mennesker med demens. Det er velegnet til renoveringsprojekter eller nybygninger, og er relevant på tværs af en række rammer, der omfatter dagcentre, sygehusafdelinger, plejehjem og lægecentre. Designrevisionsværktøjet vil medvirke til at identificere områder til forbedring og kan bruges til at gøre klar til den formelle designrevisions-certificeringsproces. Hvis du vil vide mere om Dementia Services Development Centre, arrangere en tur eller finde ud af mere om deres DSDC Dementia Design Audit Tool og en række designrådgivningstjenester, kan du besøge dementia.stir.ac.uk.

En sag om point – Altro Aquarius

Altro Aquarius, vores sikkerhedsgulv til vådt og tørt, sko og bare fødder, blev lanceret i 2012.

Den første modtagelse af egnetheden til fødder med og uden sko på et vådt gulv, en typisk situation for et plejemiljø, var så positiv, at vi samarbejdede med Richard Pollock og Liz Fuggle fra det engelske arkitektfirma Burnett Pollock Associates (BPA) og DSDC, om fire nye, innovative farver. BPA har dokumenteret ekspertise inden for design til demensramte, og har et langvarigt forhold til Stirling-universitetets demenstjeneste-udviklingscenter. De nuancer, vi har udviklet, kræver gulve, der toner ind med mørke, skrappe tæpper i dagligrum og soveværelser, og giver en visuel kontrast til hvid sanitet og rækværker i badeværelser. Gulvene minimere den visuelle forvirring for dem, der ser dårligt.

Liz Fuggle sagde: "Vi var glade for, at Altro Aquarius giver mulighed for fødder med og uden sko i samme våde miljø, hvilket er ideelt for plejer, beboer og gæster, som kan bruge et en-suitevådrum i hjemmet, i en plejehjems-, hospitals- eller hotelsituation.”

Design til beboere

Design til demens er et område, som vi er stolte af at have arbejdet på i mange år. Vores vejledning understøtter den vejledning, der er angivet i DoH HBN 08-02, demens-venlig sundheds- og socialplejemiljø, der er udgivet af det britiske Department of Health (Sundhedsafdelingens sundhedsbygningsnotat 08-02). Vi tror på, at plejehjem og i stigende omfang fælleshuse har brug for at blive designet til at hjælpe dem, der er berørt af demens, til at få et godt liv. Når de principper, der er nedfældet i HBN 08-02, følges, vil der blive skabt ikke blot demens-venlige hjem, men også veldesignede, beroligende, attraktive og passende hjem til alle plejehjemsbeboere.

Klik her for at finde ud af mere om at designe til demens.

Hvad er demens?

Udtrykket beskriver en række tilstande, der er associeret med en gradvis nedbrydning af hjernens funktioner. Disse kan omfatte problemer med at ræsonnere og kommunikere, tænkehastighed, forståelse, mental rørighed, hukommelsessvigt og følelser af angst, depression eller vrede. Årsagerne er forskellige hjernesygdomme, hvor den mest velkendte er Alzheimers, som berører 62 % af tilfældene. Demens er ikke blot en del af aldringsprocessen. Den kan forårsages af ændringer i hjernestrukturen og gradvis beskadigelse af hjernecellerne.

Tab af visuel opfattelse er et almindeligt symptom på demens, men det er imidlertid også et symptom på aldring. Mange af principperne for design til demens tager visuel svækkelse i betragtning, hvilket hjælper flere beboere til et godt liv.

Demens: Et lokalt og globalt perspektiv

Det Nationale Videnscenter for Demens anslår, at der var cirka 84.000 danskere med demens i 2015, og at antallet sandsynligvis vil være vokset til 151.368 i 2040. Demens er en af de prioriterede betingelser i Verdenssundhedsorganisationens (WHO) Mental Health Gap Action Programme (mhGAP) (handlingsprogram for mental sundhed), som har til formål at gøre skalaen for pleje af mentale, neurologiske og stofmisbrugslidelser større. Ifølge WHO er demens en af de største årsager til handicap og afhængighed blandt ældre mennesker over hele verden. 47,5 millioner mennesker har demens, og der er 7,7 millioner nye tilfælde hvert år, hvilket betyder, at der er et nyt tilfælde hvert 4. sekund. Når vi ser frem, vokser det samlede antal mennesker med demens til 75,6 millioner i 2030 og tredobles næsten i 2050 til 135,5 millioner.

Vi kan tilbyde vejledning, uanset om du bygger, renoverer eller udvikler demens-venlige fællesskaber. Vi sikrer, at du vælger det gulv og den vægbeklædning, der vil hjælpe med til at maksimere livskvaliteten og overholde de juridiske krav.

*Demens 2015: Højere målsætning for at transformere liv

"At levere pleje af høj kvalitet til det stigende antal mennesker, der lever med demens, er en af de største udfordringer i det 21. århundrede. Det er afgørende, at plejetjenester forstår vigtigheden af at have de relevante fysiske miljøer, hvor den højst mulige plejekvalitet kan leveres. Gennem årene har vi udviklet en meget større forståelse af, hvordan farver og tekstur skal bruges, herunder også vigtigheden af at designe services, der giver mennesker mulighed for at leve så godt og selvstændigt som muligt.

Gennem erfaringen med design og udvikling af plejemiljøer har Altro opbygget en imponerende vidensbank og har altid stræbt efter at være på forkant med design og innovation. Alle serviceudbydere, der overvejer renovering eller udvikling af nye faciliteter, kan opnå mange brugbare råd fra Altro-teamet"

Professor Martin Green, Chief Executive, Care England

Design af plejehjem – et par hurtige punkter

 • Brug supplerende gulvløsninger til at skabe et roligt, indbydende og hjemligt udseende
 • Brug matte, ikke-gnistrende gulve for at undgå at skabe et indtryk af farer, der faktisk ikke findes
 • Se nuancer, der ligger op ad hinanden i gråskala, ved siden af hinanden for at kontrollere, at de helt sikkert har kontrast
 • Til områder med stor eller meget stor risiko for at skride, glide eller falde,,bør du altid vælge gulve med en pendultestværdi (PTV) på ≥36, hvilket giver en skridrisiko på én ud af en million i hele gulvets levetid
 • For at opmuntre til uafhængig bevægelse installeres lignende gulve mellem rum – fx kan dét at skifte fra vinyl til tæppe forårsage tøven eller ligne et trin
 • I våde omgivelser bør man undgå over-teksturerede gulve, der kan skade følsomme bare fødder. Vælg desuden ikke-kliniske nuancer, der medvirker til at skabe en afslappende badeoplevelse
 • Undgå trin eller misopfattelsen af trin på grund af reflekser eller mønstre i generelle områder, hvor de demensramte eller synshandicappede skal være alene
 • Undgå belysning, som ændrer udseendet af gulvets finish, fx ved at få det til at se vådt ud
 • Brug kunst til at give et hjemligt udseende og en hjælp med at finde vej og få folk til at føle sig velkomne ved at tilbyde et behageligt og hyggeligt ophold
 • Sørg for, at farverne på vægge, døre, gulve og lofter kontrasterer, så elementerne bliver afmærkede – medmindre du prøver at skjule en indgang fx til en servicekorridor eller køkken
 • Sørg for, at Lysrefleksværdien (LRV) for vægge, gulve og andre kritiske overflader har mindst 30 points forskel
 • Brug kun nogle få farver i et område for at undgå at skabe forvirrende omgivelser
Overvej et hygiejnisk, uigennemtrængeligt system som f.eks.  Altro Aquarius og Altro Whiterock Satins FR til våde omgivelser, eller Altro Stronghold 30 og Altro Whiterock White FR eller Altro Whiterock Satins FR til køkkener

Design i detaljer

Følgende principper er skitseret i HBN 08-02, for demens-venlige sundheds- og sociale plejemiljøer.

01
Skab et sikkert miljø
02
Skab optimale niveauer af stimulering
03
Skab optimalt lys og kontrast
04
Skab en ikke-institutionspræget skala og miljø
05
Understøt retningssansen
06
Understøt dét at finde vej og navigation
07
Giv adgang til naturen og det udendørs
08
Forstærkelse af engagementet med venner, familie og personale
09
Skab god synlighed og visuel adgang
10
Frem privatliv, værdighed og uafhængighed
11
Frem fysiske og meningsfyldte aktiviteter
12
Understøt diæt, ernæring og hydrering

Principle 1: Skab et sikkert miljø. Det skal være sikkert og nemt at bevæge sig omkring

Dette princip handler om at fremme uafhængighed og give beboerne mulighed for at få mest ud af det, de kan.
Vejledningen omfatter:

 • Brug af skridsikre gulve med mat finish uden mønstre eller skygger.

For dem, der har demens eller synssvækkelse, kan højpolerede, skinnende gulve fremstå våde og skabe usikkerhed og forvirring. I stedet bør gulvene være matte. Vi anbefaler også gulve, der er gnistrefrie og uden tunge mønstre, da disse kan forårsage distraktion eller ligne noget, der skal samles op, hvilket kan resultere i fald. Vi har en lang række ensfarvede, matte gulvmuligheder, der kan være med til at undgå dette.

 • Signaler til orientering og navigation for at reducere risikoen for at fare vild og blive desorienteret (se finde vej herover
 • Design-funktioner, der reducerer risikoen for infektion

Vores sikkerhedsgulve indeholder Altro Easyclean teknologi, der gør rengøring nemmere og mere effektiv. Vores gulve er uigennemtrængelige og forhindrer vand i at trænge ind, samt at der fanges bakterier med tilhørende lugte. Derudover er Altro Whiterock FR hygiejnisk vægbeklædning uigennemtrængelig, modstandsdygtig over for pletter og kan tørres af, hvilket gør, at snavs ikke har nogen steder at gemme sig, så rengøringen bliver ligetil. Sammen tilbyder Altro Whiterock FR og Altro-gulvene et integreret system, der er ideelt til områder, hvor hygiejne betyder noget.

 • Skridsikre overflader i toiletter, badeværelser og vådrum
 • Sikre, jævne og ryddelige indendørs og udendørs miljøer reducerer risikoen for inaktivitet og for at falde
Brugen af Altro-gulvene til farvekodeområder kan hjælpe med dét at finde vej og reducere behovet for klinisk udseende skiltning. For beboere med visuel svækkelse og demens skal det imidlertid sikres, at overgangen mellem rum ikke er dyb nok til at virke som et trin.

Princip 2: Skab optimale niveauer af stimulering

Det handler altsammen om at tilvejebringe de rette niveauer af stimulering til at støtte beboernes velvære og samtidig undgå overstimulering, som kan skabe angst. Stimulering kan variere fra sensoriske rum og stillezoner til et varmt og venligt opholdsområde, som opmuntrer til interaktion og deltagelse i aktiviteter.

Det er tilfældet, at det kan være svært at håndtere forskellige typer og niveauer af stimulering

 • Undgå over-mønstrede vægge og generelt rod

Brug af vægbeklædning som f.eks. Altro Whiterock Satins FR medvirker til at skabe et hjemligt, ikke-klinisk udseende uden behov for mønster, og vægbeklædningen er derudover holdbar og rengøringsvenlig.

Farver spiller en vigtig rolle her. De påvirker humøret og kan have en beroligende eller stimulerende effekt. Fx bør orange og rød undgås til børn, der er berørt af autisme, da farverne kan være overvældende.

Badeoplevelsen er en vigtig del af en beboers rutine, og den rette farvestimulering kan gøre hele forskellen.

Princip 3: Skab optimalt lys og kontrast

 • HBN giver vejledning til, hvordan man tilvejebringer de korrekte niveauer af lys til mennesker, der står over for demens- og synsrelaterede udfordringer

Efter vores erfaring er naturligt dagslys at foretrække. Vi har det jo alle bedre i en lys, luftig atmosfære. Brugen af lysere nuancer af vores gulve eller vægge kan understøtte dette og udgør et godt alternativ til ren hvid, som virker klinisk.

Stærk belysning og nogle LED-lys kan skabe falske indtryk af miljøet, som fx den opfattelse at gulvet er vådt, selv om det ikke er, hvilket resulterer i usikkerhed og mulighed for at falde. Valg af ikke-glitrende sikkerhedsgulve medvirker til at forhindre dette. Vi tilbyder en lang række gnistre-frie muligheder over hele vores produktportefølje. Snak med din Altro-konsulent, hvis du har brug for vejledning.

Princip 4: Skab en ikke-institutionspræget skala og miljø

Det har en stor virkning. Det sted, man kalder sit hjem, bør ligne et hjem. Selv i plejehjem, hvor beboerne har brug for lægetilsyn, kan en ikke-institutionspræget ramme få en positiv virkning på helbredelsen og på den tid, beboerne tilbringer sammen med gæster.
Inden for rammerne af beskyttede boliger er dårligt helbred generelt ikke et problem, og miljøet bør ikke blot være hjemligt, men af høj kvalitet. Omgivelser af hotelstandard forventes i stigende omfang.
I henhold til HBN omfatter de områder, der bør overvejes:

 • At undgå lange korridorer med institutionskarakter
 • Understøt livskvaliteten med introduktion af ikke-institutionspræget indendørs design, dekoration og kunstværker.
 • Demens-venlige sundheds- og plejemiljøer bør indeholde mindre, hjemlige og indbydende stuer og dagrum for at reducere overstimulering

Få mere at vide om, hvordan man skaber et hjem.

Princip 5: Understøt retningssansen

Desorientering er almindelig for beboere med visse typer demens og kan opleves af andre beboere, afhængigt af deres helbred og fortrolighed med omgivelserne.

HBN angiver, at desorientering i forhold til tid og sted kan få patienter/beboere til at:

 • gå omkring uden nogen synlig grund,
 • forsøge at gå ud, og
 • vågne midt om natten og tage tøj på, så de er klar til næste dag (navnlig om vinteren).

Gulve og vægge kan bruges til at afskrække beboere fra at bevæge sig ind i rum som fx køkkenet eller visse udgange. Brug af gulve med meget forskellige LRV’er skaber en visuel barriere. For eksempel kan Altro Reliance 25 i Arena (LRV: 41) monteres i et spiselokale, mens Altro Stronghold 30 i Velvet (LRV: 8) kan benyttes i et tilstødende køkken. Forskellen i LRV er over 30 points, hvilket gør det tydeligere, at det er et andet rum, og således afskrækker beboeren fra at bevæge sig ind i køkkenet. Disse farvekombinationer findes også i gråtoner, det rigtige bevis for, at to nuancer enten giver kontrast til eller arbejder sammen med hinanden efter behov.

 • Et eksempel på nuancer med lignende LRV’er, der kan køres igennem for at undgå tøven eller misopfattelse af trin, er Altro Aquarius i Sea Urchin (LRV: 34) og Altro Suprema i Bubble (LRV: 34).

Indendørs pejlemærker, herunder kunstværker og ting, der giver positive følelser og samtidig understøtter retningssansen, anbefales også. Disse bør placeres på en meget synlig måde, understøttet af lys og farvekontrast.

 

Princip 6: Understøt dét at finde vej og navigation

Der rapporteres jævnligt om svækket rumlig retningssans hos mennesker, der lever med demens. Den reducerede evne til at nå de ønskede destinationer (finde vej) på daglig basis, som kendetegner mennesker med demens, påvirker deres personlige selvstændighed og livskvalitet. Rumlig orientering bør derfor betragtes som et grundlæggende psykologisk behov.

Rumlig orientering kan være en udfordring for dem, der har synsnedsættelse og yderligere behov. Selv for dem, der ikke er berørt af nedsat syn eller andre funktionsnedsættelser, kan det være svært at finde vej, navnlig hvis man befinder sig i nye omgivelser eller er gæst.

HBN anbefaler

Undgå lange korridorer. Monotoni og ensartet arkitektonisk komposition skaber gentagelsesmiljøer.
Introduktion af mærkbare pejlemærker, som kan have en speciel betydning for brugerne og bruges som referencepunkter.

Dygtig brug af vægbeklædning kan sikre, at korridorer ikke gentager sig og kan give en kontrast mellem væg og gulv. Farvekodning og brug af billeder på væggen kan hjælpe meget til at finde vej og blive fortrolig med omgivelserne.

Læs mere om dét at finde vej.

Princip 7: Giv adgang til naturen og det udendørs

Hvor det ikke er muligt at tilvejebringe udsigt eller adgang til naturen, navnlig i plejehjem hvor beboerne kan være dårlige, kan brugen af naturlige farver spille en rolle i at hjælpe med til bedring og løfte humøret (se Virkningerne af farve og naturens kraft.

Princip 8: Forstærkelse af engagementet med venner, familie og personale

Det er nøglen til velvære for de fleste plejehjemsbeboere. Plejere i plejehjem opfattes ofte som en udvidet familie.

Demens-venlige miljøer bør smelte sammen med eksisterende bygninger og ikke fremstå som ”special”-enheder.

 • Områder skal gøre det muligt for beboere og gæster at bruge både indendørs og udendørs miljøer. Disse bør være attraktive og komfortable samt opmuntre gæsterne til at tilbringe tid og engagere sig i meningsfyldte aktiviteter som f.eks. havearbejde.

Brug af alternative, varme farver, navnlig træ-nuancer kan medvirke til at reducere den angst, et klinisk miljø kan forårsage, og skabe visuel harmoni med resten af bygningen.

HBN anbefaler også en række forskellige områder med en forskellig karakter. Det er vigtigt for alle typer plejehjem, da det giver beboerne mulighed for at interagere med andre, tilbringe tid sammen med familien, deltage i aktiviteter eller tage en stille stund alene. Vi tilbyder en lang række nuancekombinationer i vores gulve og vægge for at skabe den rette stemning, og vi kan samarbejde med jer og beboerne om at få valgt de relevante.

Princip 9: Skab god synlighed og visuel adgang

Hjælp mennesker med demens med at træffe valg, og find ud af, hvor de vil hen, ved at gøre nøgle-steder som fx en stue, spisestue, soveværelse, køkken og udendørs områder nemme at identificere.

Princip 10: Frem privatliv, værdighed og uafhængighed

Selv om nogle plejehjemsbeboere kan have nedsat helbred eller andre plejebehov, lægges der stadig vægt på at bo godt og være uafhængig. Dette er særligt vigtigt for os, når vi udvikler gulv- og vægløsninger. Ved at reducere risikoen for at skride, falde, snuble eller glide forbedrer sikkerhedsgulve i meget høj grad plejehjemsbeboernes uafhængighed. Da vi tilbyder hjemlig finish og ikke-kliniske nuancer, kan beboerne være uvidende om, at de går på et sikkerhedsgulv, hvilket yderligere hjælper med selvtilliden, og det er lige det, vi kan lide.

 • Overvejelser om demens-venlige sundheds- og plejemiljøer omfatter
 • Vådrum, der gør badning til en mere sikker og mindre krævende aktivitet

Altro Aquarius tilvejebringer optimal skridsikkerhed i hele levetiden i våde og tørre miljøer, og uanset om en beboer eller en ansat har sko på eller går med bare fødder. Det er udviklet uden en bobleoverflade og føles glattere for følsomme fødder, men profilen føles stadig beroligende sikker og medvirker til at dæmpe frygten for at skride, falde, glide eller snuble, og det er nemmere at rengøre.

Gulve, der understøtter tryg, sikker bevægelse

For at sikre, at mennesker med demens har det bedre med at flytte sig fra et område til et anden, kan det være at foretrække at montere gulve med ensartede LRV’er og nuancer i alle nøgleområder. Vi tilbyder et antal gulvløsninger, der giver mulighed for dette, og som fremmer mere tillidsfuld bevægelse, men minimerer risikoen for at glide ved at tilbyde den rette løsning til det rette område. Dette er navnlig vigtigt, når man går fra et soveværelse eller en korridor ind i et badeværelse. Vores kombinerede nuancer kan også nemt matches med dem, der tilbydes af førende tæppeleverandører, selv om vi ikke anbefaler brugen af tæpper på grund af de hygiejniske udfordringer, de skaber.

Den reelle test til at sikre en kontrast eller lighed mellem overflader er at se på de valgte billeder i gråskala. Det giver jer et sandt billede og viser, at selv nuancer, der ser fuldstændigt forskellige ud, kan synes nøjagtigt de samme i en bestemt belysning.

Beboernes valg

Med en række relevante løsninger at vælge blandt, bliver personliggørelse mulig, hvilket hjælper beboerne til at bibeholde en følelse af "selv" og give dem mulighed for at få et større valg, når de er involveret i at vælge deres egen udsmykning. Altro Space Visualiser kan hjælpe beboerne til at se, hvordan deres omgivelser kunne se ud.

HBN 08-02 anbefaler også en mat gulvfinish for at fremme bevægelse og uafhængighed

Vi tilbyder en række gulve med mat finish som f.eks. Altro Wood, hvilket sikrer, at der er mange valgmuligheder til nybygninger og renoveringer, eller til at passe ind med eksisterende interiør. Derudover har Altro Aquarius en blødere profil end mange vådrumsgulve. Ru finish kan beskadige fødderne, særligt blandt ældre mennesker. Det giver mulighed for slæbende bevægelse og forebygger samtidig glidning i et potentielt højrisikabelt miljø.

Princip 11: Fremme fysiske og meningsfyldte aktiviteter

At have et indendørs design, der ikke er institutionsagtigog stimulerer samspil.

Altros gulve og vægge er designet til at være nemme at rengøre og vedligeholde, uanset hvilket aktiviteter der er planlagt. Altro Classic 25 er for eksempel ideelt til kunstrum, og med en pendultestværdi (PTV) på ≥45, er det med til at forebygge skrid, når der lejlighedsvist sker spild. Vores sikkerhedsgulve til tung belastning, herunder Altro Reliance 25, samt Altro Classic, er ideelle til områder, hvor der bruges kørestole, da de gør bevægelse nem og minimerer risikoen for skader.

Princip 12: Understøtte diæt, ernæring og hydrering

Miljøer bør omfatte spiserum med layout og indendørs design i familiestil.

Virkningen af lysreflekser

Små forskelle mellem gulve, vægge, trin og døre kan skabe nok usikkerhed til at resultere i, at mennesker med forskellige synssvækkelser falder. Mens farvevalget er vigtigt her, er den mængde lys, der reflekteres fra overfladerne, hovedfaktoren i at bestemme en persons evne til at identificere forskellige overflader.

Lysrefleksionsværdier (LRV’er) er den bedste måde at måle kontrasten på. Alle materialer har en LRV, der er mærket ud af 100 points. For at imødekomme kravene, skal der være mindst en 30 points forskel i LRV’er mellem tilstødende overflader som f.eks. gulve og vægge.

Se mere om, hvordan lysrefleksværdier kan støtte selvstændig bevægelse.

Willowbrook care homeAt finde vej

Rumlig orientering kan være en udfordring for dem, der har synsnedsættelse og andre med særlige behov. Selv for dem, der ikke er berørt af synsnedsættelse eller har særlige behov, kan det være svært at finde vej, navnlig hvis man er i nye omgivelser (fx som gæst). Desorientering er almindelig for beboere med visse typer demens og kan opleves af andre beboere, afhængigt af deres helbred og fortrolighed med omgivelserne. For at fremme uafhængighed, reducere stress og hjælpe demensramte eller dem, der har synsnedsættelse, lægger plejehjem stor vægt på dét at finde vej. Altros gulve og vægge kan bruges til både at gøre rum personlige, skabe genkendelsespunkter og endda kunst for at give beboerne et referencepunkt og få hukommelsen i gang. Det gør også livet nemmere for gæster og personale!

Farver er en af måderne til at hjælpe med at finde vej. Forskellige farver kan indarbejdes i vejvisning og orienteringstiltag. På den måde kan de udløse hukommelsen og hjælpe med at skabe fortrolighed. Det er imidlertid vigtigt at huske, at ikke alle ser farver på samme måde, så farvesætningen skal kombineres med andre visuelle tegn som f.eks. kunst eller andre pejlemærker, hvor det er muligt. Vi har udviklet nuancer, så enhvers smag og praktiske overvejelser kan tilgodeses, og derudover kan vores væg- og gulvnuancer kombineres, så de ser godt ud og giver den nødvendige kontrastforskel (se "Virkningen af lysreflekser".

Se med vores Altro Space Visualiser, hvordan dit valg af løsninger og farver kan se ud.

At skabe et hjem

Mens vores løsninger hjælper med at gøre beboere, besøgende og personale sikre, er de også designet til at hjælpe med til at skabe det vigtigste af alt: Et hjem. Ingen ønsker at leve i et klinisk hospitalsmiljø: Vi kan ikke overvurdere den virkning, som dét at føle sig hjemme har på velværet.

Vi har en række væg- og gulvløsninger, der kan skabe et hyggeligt miljø, og tilbyder et udvalg af finish og nuancer, så I kan skabe lige det udseende og den stemning, I ønsker. Vores løsninger er designet med henblik på at skabe et hjem, og alligevel er de praktiske og fremmer sikkerheden, hvor det er nødvendigt, på alle de måder vi kan, uden at det er helt åbenlyst for beboerne.

Træ skaber et udseende og en følelse af at være hjemme. Det kan være varmt og behageligt, men også køligt og lyst. Det er en trend i dag, og derfor det mange af os vælger til vores eget hjem. Det gør træ-look’et til et indlysende og populært valg til et plejehjem eller en beskyttet bolig. Altro Wood kan løbe gennem områder i et plejehjem, som ikke kræver større skridsikkerhed. Gulvet hjælper med at opmuntre beboerne til at gå frit omkring og gør produktvalg og -montering nemmere at styre. Der er også 20 nuancer at vælge mellem, hvilket gør det nemt at finde en egnet mulighed og matche gulvet med væggene. Vi har også Altro Wood Silence, som giver komfort under fødderne samt lyddæmpning. Det fås i 12 nuancer og giver også masser af fleksibilitet, når det drejer sig om design. Hvis der er brug for en akustikløsning, har vi Altro Wood Acoustic, som reducerer støj op til 19 dB og fås i seks nuancer.

Altro Aquarius

Altro Aquarius tilvejebringer optimal skridsikkerhed i hele levetiden i våde og tørre miljøer, og uanset om en beboer eller ansat har sko på eller går med bare fødder. Det er udviklet uden en bobleoverflade og føles glattere for følsomme fødder, men profilen føles stadig beroligende sikker og medvirker til at dæmpe frygten for at skride. Gulvet er samtidig nemmere at rengøre. Brugen af et sikkerhedsgulv som f.eks. Altro Aquarius i våde miljøer hjælper dem, der ikke er så sikre på benene, til at være mere uafhængige. Det giver mulighed for slæbende bevægelse og forebygger samtidig glidning i et potentielt risikabelt miljø.

Vi tilbyder 16 soft-look nuancer, herunder varme, klassiske og beroligende toner, som alle er målrettet dét at skabe den type badeværelse, du vil have det godt med at bade i. Gulvet spiller imidlertid også en praktisk rolle: Gulvbelægning til sko og bare fødder er et must i våde miljøer på plejehjem, hvor plejerne ofte bader beboerne, eller beboerne ønsker at kunne bevæge sig omkring uafhængigt i tillid til omgivelserne. Føj hertil forurenende stoffer, herunder vand, brusegel og talkum, og så er der et klart behov for en specialløsning. Og hvis du søger efter en mere traditionel finish, findes der 20 andre nuancer i Aquarius, som du kan overveje.

Effekten af farver og naturens kraft

Det er ikke overraskende, at farver spiller en rolle, når der skabes et hjem. Altros gulve og vægbeklædningsløsninger kan bruges til at skabe bestemte stemninger eller ro, afhængigt af beboernes behov. Det store udvalg, vi tilbyder, betyder også, at når beboerne vælger deres egen udsmykning, har vi noget, der passer til alle.

Der er ingen hurtige, nemme regler om brug af farver – det handler om at overveje hver enkelt beboers behov og smag. Vi ved dog, at:

 • Mennesker har en tilknytning til naturen, da vores kroppe er synkroniseret med det naturlige miljø omkring os. Det kaldes biofili. Det betyder, at vi sandsynligvis modtager farver, der er forbundet med naturen, mere positivt, og det kan medvirke til psykisk bedring
 • Lyse farver appellerer til børn og skaber stimulerende, sjove rum, men for autister kan orange, rødt og gult være overstimulerende. Disse farver kan forårsage en øget hjertefrekvens, og at man mister besindelsen. Rødt kan imidlertid stimulere appetitten, hvilket er vigtigt inden for institutioner for ældre, så det handler om balance. Brugen af farver på gulvet i stedet for væggene kan være mindre overvældende. Det anbefales, at læringsområder eller rum til uddannelse af autistiske og relaterede kommunikationshandicappede børn (TEACCH, Treatment and Education of Autistic and Related Communication Handicapped Children) er neutralt grå, så børnene ikke distraheres bort fra læringsområder i rum, som kan være lyst farvede.
 • For det aldrende øje betyder gulnen af øjets linse, at den blå ende af spektret går tabt først, så mange plejehjem med ældre beboere foretrækker neutrale nuancer eller nuancer i den gul/røde ende af spektret.
 • Badeoplevelsen er en vigtig del af en beboers rutine, og den rette farvestimulering kan gøre hele forskellen ved at skabe en afslappende oplevelse.

Hvis du har brug for at vælge farver, der supplerer din branding eller dit generelle farveskema, bør du tale med din Altro-rådgiver, som kan hjælpe dig.

HBN 02-08 vejledningen om farve inkluderer

 • Brug af forskellige farveskemaer mellem kliniske og ikke-kliniske områder
 • Vælg farver, der er synlige for øjet hos mennesker, der lever med demens
 • Overvej visuel svækkelse og lysreflekser, når farvepaletten vælges til specifikke områder
 • Brug farvenuancer, der fremmer appetitten
 • Til vægge fungerer bløde hvide farver godt som basisfarve

Få flere oplysninger om understøttelse af at finde vej og navigation her , ligesom du kan se, hvordan vores nuancer vil se ud på stedet, med vores visualiseringsværktøj Altro Space Visualiser.

Virkningen af lysreflekser

Små forskelle mellem gulve, vægge, trin og døre kan skabe nok usikkerhed til at resultere i, at mennesker med forskellige synssvækkelser falder. Mens farvevalget er vigtigt her, er den mængde lys, der reflekteres fra overfladerne, hovedfaktoren i at bestemme en persons evne til at identificere forskellige overflader.

Lysrefleksionsværdier (LRV’er) er den bedste måde at måle kontrasten på. Alle materialer har en LRV, der er mærket ud af 100 points. For at imødekomme kravene, skal der være mindst en 30 points forskel i LRV’er mellem tilstødende overflader som f.eks. gulve og vægge. Det er et juridisk krav under Storbritanniens Equality Act 2010 (lighedsloven).

Se mere om, hvordan lysrefleksværdier kan støtte selvstændig bevægelse.

Akustikgulvenes rolle og komfort under fødderne

Støj kan påvirke helbredelse og velvære samt privatlivet. HBN 08-02 anbefaler, at akustiske materialer anvendes til at reducere støjniveauer gennem isoleringslag

Designs, der har en god akustik, vil sammen med naturligt lys og ventilering medvirke til en positiv og terapeutisk atmosfære. Til områder, som ikke har brug for forstærket skridsikkerhed, har vi Altro Serenade, som absorberer lyd op til 19 dB, hvilket reducerer støjniveauerne væsentligt. Ligesom en roligere atmosfære generelt har en række fordele, kan reduceret støjniveau gavne plejehjemmets beboere, der er berørt af tinnitus og visse sensoriske overfølsomheder. Med 3,9 mm tykkelse er Altro Serenade særligt velegnet til sanserum , hvor ikke blot lyde udefra skal blokeres, men hvor beboere også sidder direkte på gulvet og flytter sig rundt.

Til områder, hvor støjreduktion er nødvendig, men hvor kørestole og rulleborde betyder, at gulvet skal kunne holde til kørende trafik, tilbyder vi også Altro Orchestra, et 2,6 mm gulv, der giver lyddæmpning (op til 15 dB) samt komfort under fødderne. Ligesom beboerne vil personalet, navnlig dem der tilbringer megen tid på fødderne, nyde godt af et roligt og mere komfortabelt arbejdsmiljø. Vi tilbyder Altro Wood Acoustic, som giver en lyddæmpning på op til 19 dB, og Altro Wood Silence, som giver lyddæmpning på op til 15 dB. Med henholdsvis 3,9 mm og 2,85 mm tykkelse tilbyder serien også komfort under fødderne. Matchende design og farvemuligheder fås på tværs af serierne, hvilket betyder, at du kan opnå et konsekvent udseende i hele installationen.

Renovering af hjem

I alle plejehjem kan dét at forstyrre beboerne på grund af renovering skabe angst hos beboerne og problemer for personalet. Vi ved, at stress ved at skulle flytte fra et velkendt rum kan berøre nogle beboere meget – helt frem til et punkt, hvor de forsøger at ødelægge deres omgivelser, risikerer at gøre skade på sig selv samt forårsager traumer.

Vi tilbyder klæbemiddelfri gulve, som giver mulighed for en hurtig ombygningstid, så den mængde tid, rummet er ude af funktion, minimeres.

Da disse produkter er klæbemiddelfri, er der ingen lugte, der kan skabe kriser for beboerne – navnlig dem, der er demente eller autistiske. Vi har en sikkerhedsmulighed, Altro XpressLay, som med en palet på 42 farver kan matche eller supplere Altro Walkway og Altro Aquarius. Vi tilbyder også Altro Cantata, et blødt gulv til områder, som ikke kræver forbedret skridsikkerhed, i 16 bløde nuancer. På den måde tilbyder Altro Cantata moderne, hyggelige designvalg til områder på plejehjem og i plejecentre, hvor skridrisikoen er lav, med alle fordelene ved et klæbemiddelfrit gulv.

Praktiske hensyn; vedligeholdelse af et hjem

Slid er et problem for dem, der har ansvaret for vedligeholdelse, og det berører også den måde, gæster bedømmer et hjem på, og hvordan beboerne har det med det. I plejehjem vil der almindeligvis blive brugt kørestole, gangredskaber og krykker, hvilket betyder, at gulve og vægge konstant er udsat for risiko for skader.

Altros gulve og vægge hjælper med at beskytte omgivelserne fra både gående og kørende trafik, hvilket betyder mindre vedligeholdelse og bedre æstetik. Vi tilbyder løsninger, der er designet til at håndtere kontinuerlig brug, og bakker løsningerne op med langvarige garantier, levetidsforventninger og teknisk support. Hvis du er usikker på, hvilken løsning der er den bedste til at håndtere særlig stresspunkter, maskineri, hjul eller almindeligt slid, så se på vores produktvælger, eller tal med din Altro-forhandler.

Gulvoversigt

De følgende gulvoversigter viser, hvordan Altros løsninger fungerer i en række forskellige rum i plejehjem.

Klik på et område på gulvoversigten

Fællesrum og beboelsesarealer

Altro Wood Silence Harvest Oak LRV 37

WC

Altro Suprema Oatmeal LRV 38

Altro Whiterock Satins FR Cream LRV 83

Administration

Altro Wood Greyed Oak LRV 38

Altro Whiterock Satins FR Jasmine LRV 71

Vaskerum

Altro Classic 25 Aster LRV 17

Pool, spa og omklædningsrum

Altro Aquarius Cuttlefish LRV 50

Altro Whiterock Satins FR Cream LRV 83

Servicekorridor

Altro Reliance 25 Pool LRV 10

Køkken

Altro Whiterock White FR LRV 89

Altro Stronghold 30 Russet LRV 14

Kontrast med gulvbelægning i tilstødende områder for at afskrække fra indgang. Altro Stronghold 30 giver vores højeste skridsikkerhedsforhold (PTV ≥55), hvilket minimerer risici under våde og fedtede betingelser.

Spiseområde

Altro Suprema Oatmeal LRV 38

Udendørs område

Gulvbelægning valgt til at matche LRV i tilstødende indedørs område

Aktivitetsområde

Altro Suprema Oatmeal LRV 38

Ensuite badeværelse

Altro Aquarius Cuttlefish LRV 50

Altro Whiterock Satins FR Cream LRV 83

Soveværelse

Altro Wood Silence Harvest Oak LRV 37

Can feature bedhead in Altro Whiterock Satins FR Cream LRV 83

Rum til afslapning

Altro Wood Safety Silence Harvest Oak LRV 37

Udestue

Altro Suprema Oatmeal LRV 38

Multifunktionsrum

Altro Suprema Oatmeal

TEEACH rum

Altro Wood Silence Harvest Oak LRV 37

Teknikrum

Altro Reliance Pool LRV 10

Reception

Altro Suprema Chinchilla LRV 19

Butik

Altro Suprema Oatmeal LRV 38